Kiszabadult a paplak

A Magyarpolányért Nemzeti Örökségünkért Alapítvány a passió szervezése mellett feladatának tűzte ki a falu népszerűsítése mellett a helyi műemlékek védelmét. Szerencsére ebben bővelkedik a mi településünk, hiszen a Petőfi utca házai mellett a kálvária a templom és az egyházközösség másik barokk korú kincse a plébánia épületegyüttese szorosan összekapcsolódik.

Az egyházközségnek nagy feladat ennyi létesítményt és  környezetét rendben tartani, ezért hívták munkára az alapítvány tagjai a falu lakóit július első szombatján a paplak kertjébe.  A hatalmas, gyönyörű plébánia régóta elbújva rejtőzködik a fák és az aljnövényzet fogságában, méltatlanul esik ki az idelátogatók látóköréből, pedig korábban épült, mint a templom. 1761-ig a templom felszenteléséig itt tartották az istentiszteleteket.

Épp itt az ideje tehát, láthatóvá tenni láthatatlant, ha már a tervek szerint megújul a kert elején a két gyönyörű szobor, akkor mögötte plébániának is látszódnia kell. Ez ösztönözte az önkénteseket, hogy kapát, kaszát, fűrészt ragadjanak és egy fél napos munkával együtt dolgozzanak egy nemes ügy érdekében. 30 falubeli, köztük 7 gyerek, állt neki, hogy kitisztítsa a plébánia előtti és melletti kertet, így nemcsak láthatóvá vált a műemlék, de a rég óta nyirkos falak is kiszellőzhetnek.

Az akció sikerén felbuzdulva az alapítvány tagjai ( Katona Szandra, Korbély Krisztián, és Korbély Tamás) úgy döntöttek, hogy újabb takarítási akciókkal teszik még szebbé gondozottabbá ezt a területet.