Borleves

 

  • Az étek neve: Borleves

A szükséges nyersanyag, 4 főre:

1 l fehér bor

0,2 l  állati tejszín

0,1 kg Kristálycukor

0,05 kg Egész szegfűszeg

0,05 kg Egész fahéj

0.5 l víz

4 tojás sárgája

 

Az elkészítés módja, fortélyai, fűszerezés

A fehérbort és a vizet feltesszük főzni,ez a leves alapja. Géz lapocskába(fűszer tartó tasakba) az egész fahéjat és szegfűszeget bele tesszük, bekötjük, majd a levesbe tesszük (erre azért van szükség, hogy ha leves elkészült, akkor fűszereket könnyen ki tudjuk venni)

0,05 kg  kristálycukrot  rakunk hozzá és ezzel valamint a fűszerekkel forraljuk fel a leves alapját.

A tojások sárgáját kikeverjük a maradék 0,05 kg kristálycukorral, tejszínnel és egy kevés meleg levessel, így kiegyenlítjük a hőmérsékletét és  ha hozzáöntjük, nem kapja össze a tojást és a tejszínt.

Ezzel még egyszer jól átforraljuk .

Az elkészült levest hűtőben lehűtjük és hidegen kínájuk.

A tálalás szokásai

Karácsonykor; szenteste színes kuglóffal fogyasztották