A szükséges nyersanyag, 4 főre:
1 l fehér bor
0,2 l állati tejszín
0,1 kg Kristálycukor
0,05 kg Egész szegfűszeg
0,05 kg Egész fahéj
0.5 l víz
4 tojás sárgája
Az elkészítés módja, fortélyai, fűszerezés
A fehérbort és a vizet feltesszük főzni,ez a leves alapja. Géz lapocskába(fűszer tartó tasakba) az egész fahéjat és szegfűszeget bele tesszük, bekötjük, majd a levesbe tesszük (erre azért van szükség, hogy ha leves elkészült, akkor fűszereket könnyen ki tudjuk venni)
0,05 kg kristálycukrot rakunk hozzá és ezzel valamint a fűszerekkel forraljuk fel a leves alapját.
A tojások sárgáját kikeverjük a maradék 0,05 kg kristálycukorral, tejszínnel és egy kevés meleg levessel, így kiegyenlítjük a hőmérsékletét és ha hozzáöntjük, nem kapja össze a tojást és a tejszínt.
Ezzel még egyszer jól átforraljuk .
Az elkészült levest hűtőben lehűtjük és hidegen kínájuk.
A tálalás szokásai
Karácsonykor; szenteste színes kuglóffal fogyasztották