Közlemény a 2019. évi óvodai beiratkozás rendjéről

KÖZLEMÉNY

A 2019. évi óvodai beiratkozás rendjéről

 

A 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 20. § (1) bekezdése alapján az óvodai beiratkozás idejéről, az óvodai jogviszony létesítésével összefüggő eljárásról az alábbi közleményt tesszük közzé:

A Magyarpolányi Német Nemzetiségi Önkormányzat a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. § (2) bekezdése értelmében a 2019/2020. nevelési évre az óvodai beiratkozás időpontját a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Óvoda és Mini bölcsődében 2019. április 29-30. napjaira tűzte ki. Az intézmény felvételi körzete Magyarpolány és Ajka települések közigazgatási területe.

A gyermekek beíratását a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Óvoda és Mini bölcsődében (8449 Magyarpolány, Dózsa utca 10.) a fenti napokon 08.00-16.00 óra között lehet megtenni. Az intézmény az integráltan nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai felvételét is biztosítja. Az intézmény az alapító okirata szerint nemzetiségi nevelést folytat.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 8. § (1) bekezdésének végrehajtása érdekében az óvoda vezetője először azoknak a harmadik életévüket betöltött, vagy annál idősebb gyermekek felvételéről gondoskodik, akik az intézmény működési körzetében laknak. Azon gyermekek, akik a felvételtől számított fél éven belül betöltik a harmadik életévüket, szintén felvehetőek oly módon, hogy óvodába akkor léphetnek, amikor a harmadik életévüket betöltötték. Ez alól kivételt képez az a helyzet, ha a harmadik életévet betöltött vagy annál idősebb gyermekek felvétele után elegendő férőhely marad. Az igények teljesítése ez esetben a beíratás sorrendjében történik.

 

Kötelező beíratni azt a gyermeket, aki 2019. augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti.

Az Nkt. 8. § (2) bekezdése szerint a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi 4 órában óvodai foglalkozáson vesz részt.

A jegyző – az egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó – a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.

A napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett gyermek szülője, ha gyermeke az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, köteles arról a beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül írásban értesíteni a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt. A napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett, az óvodával jogviszonyban álló gyermek szülője, ha gyermeke az óvodakötelezettségét a jövőben külföldön teljesíti, előzetesen köteles értesíteni a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt.

 

Óvodai beiratkozáskor szükséges iratok:

  • a gyermek TAJ kártyája, lakcímkártyája (ennek hiányában születési anyakönyvi kivonata)
  • szülők személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványa

 

Az óvoda vezetője

  • az óvodai felvételi kérelemnek helyt adó döntését írásban,
  • a kérelem elutasítására vonatkozó döntését határozati formában

közli a szülővel.

 

Az óvodai felvétel tárgyában meghozott döntés közlésének határnapja: 2019. május 30.

 

A felvételi kérelem elutasítása esetén hozott határozat ellen a közléstől, ennek hiányában a tudomására jutásától számított tizenöt napon belül a szülő a jegyzőnek címzett, de az óvoda vezetőjének átadott felülbírálati kérelmet nyújthat be.  Az óvodavezető döntése tekintetében a Nkt. 37. § (1-3), és a 38. § alapján a fenntartó jár el, és hoz másodfokú döntést.

 

            Magyarpolányi Német Nemzetiségi Önkormányzat