Polgármesteri köszöntő

Tisztelt Látogató!

 

Isten hozta Önöket Magyarpolány honlapján. Megtiszteltetés számomra, hogy Magyarpolány polgármestereként Önkormányzatunk és Német Nemzetiségi Önkormányzatunk nevében is köszönthetek minden virtuálisan, és e sorok olvasása után ténylegesen is idelátogató érdeklődőt. A falu szülötteként is nehéz néhány mondatban megfogalmazni községünk főbb jellemzőit, hogy mi az, ami csak itt, és máshol nem látható, máshol nem felfedezhető. A következő néhány gondolat ezt igyekszik bemutatni.

 

 

Magyarpolány Veszprém megyében, a Balatontól 35 kilométerre, a Bakony délnyugati lejtőin elterülő, erdőkkel övezett, mintegy 1200 főt számláló, sváb település, ami a Polányi Hosszúhegy és a Kálvária-hegy közti völgyben, és ezek lejtőin helyezkedik el. Első írásos feljegyzés 1171-ben említi Polányt, mint a Bakonybéli Bencés Apátság birtokát. Festői fekvését a hegyek, valamint a síkság találkozása adja. A faluba érve vonzza a tekintetet a Kálvária az 1700-as évek közepéről származó öt stációjával, valamint a régi faluszerkezetet felidéző Petőfi utca műemlék épületeivel. Az itt található 43 országos védettségű tornácos bakonyi parasztházon kívül további 40 épület élvez helyi védettséget. Magyarpolány Europa Nostra díjas település, majd száz védett épületével a Nemzeti Örökség része.

 

A Kálvária-hegy adja a természetes színterét a település másik nevezetességének, a nemzetközi hírű, a Veszprém Megyei Értéktárba már felvett, reményeink szerint hamarosan Hungarikummá váló, 1993 óta minden évben a pünkösdi időszakban bemutatásra kerülő Magyarpolányi Passiónak.

 

Azonban a legnagyobb érték mindannyiunk közös hite, a közösség összefogó és építő ereje, amely azzá tette Magyarpolányt amilyen most, és amely azzá teszi, amilyenné formálni akarjuk.

 

Grőber József
polgármester