TOP-1.2.1 – Turisztika

 

 

 

 

 

 

Sajtóközlemény

 

Komplex turisztikai termékcsomag kialakítása Magyarpolányban

2019/08/06

Magyarpolány Község Önkormányzata a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban sikeresen pályázott, így 362 millió forint vissza nem térítendő támogatásból, egy komplex turisztikai termékcsomag kialakítására kerül sor Magyarplányban. Magyarpolány Község Önkormányzata a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban sikeresen pályázott, így 362 millió forint vissza nem térítendő támogatásból, egy komplex turisztikai termékcsomag kialakítására kerül sor Magyarpolányban.

 

A TOP-1.2.1-15 azonosító számú „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” c. pályázati felhívás keretében megvalósuló, „Komplex turisztikai termékcsomag kialakítása Magyarpolányban” című, TOP-1.2.1-15-VE1-2016-00006 kódszámú projekt Magyarpolány Község Önkormányzata és a Habitus Mentálhigiénés Alapítvány által alkotott konzorciumban kerül megvalósításra, mely turisztikai fejlesztés megvalósulásának tervezett véghatárideje 2020. december 31.

 

A projekt fő célja Magyarpolány hazai szinten kiemelkedő vallás- és kultúrtörténeti értékének turisztikai vonzerővé fejlesztése, a már elérhető szolgáltatások fejlesztése, bővítése és a település új szolgáltatási elemekkel történő bővítése.

 

A fenti célok megvalósulása érdekében, a projektben – 362 millió forint európai uniós támogatás segítségével – 3 turisztikai elem (pillér) kerül kialakításra Magyarpolány Községben:

 

  1. Az Önkormányzat a Művelődési Ház felújításával és bővítésével, illetve hozzá kapcsolódó beltéri és kültéri modellkertekkel egy Zöld Élet Bemutató Központot hoz létre, mely otthont ad a fenntarthatóságnak a tradíciók és az innovációk ötvözésével, ami ebben a központban valósággá, kézzel foghatóvá válik a látogató számára.
  2. A méltán híres magyarpolányi kálvária és barokk templom közvetlen szomszédságában megépülő Szakrális Történelmi Emlékhely és Látogatóközpontban a látogató távolabbi utazások nélkül is megismerheti a nagyvilág jelenlegi és múltbeli passió játékait, elmélyülhet a kiállítások tartalmában és feltöltődhet a környezet szakrális kisugárzásával, mely turisztikai elemet szintén az Önkormányzat valósít meg.
  3. Az Alapítvány által megépítésre kerülő Lélekzug Tréning Központ egy helyi építészeti örökség jegyeit magán viselő épület, és az azt körülvevő tündérkert, mely relaxációs, és meditációs zugainak, belső, és külső tereinek interaktivitásával, és a megújuló energiák használatával tökéletes összhangot fog képezni a környezettel. Programjaiban olyan előadásokkal, műhelyekkel, tréningekkel, és táborokkal várja Magyarpolányba a magukért, és családjukért aktívan tenni vágyókat, mely programokban a pihenés mellett önismereti, és életvezetési tudással is felvérteződnek.

 

A projektről bővebb információt a www.magyarpolany.hu oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető:

 

Grőber József polgármester

 

Elérhetőség: polgarmester@magyarpolany.hu

 

 

Komplex turisztikai termékcsomag kialakítása Magyarpolányban

 

Magyarpolány Község Önkormányzata a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban meghirdetett TOP-1.2.1 – Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés pályázati konstrukcióra nyújtott be sikeres pályázatot.

A Kedvezményezett neve: Magyarpolány Község Önkormányzata

Konzorciumi Partnere: Habitus Mentálhigiénés Alapítvány

A projekt címe: Komplex turisztikai termékcsomag kialakítása Magyarpolányban

A projekt kódszáma: TOP-1.2.1-15-VE1-2016-00006

A szerződött támogatás összege: 362 000 000 Ft

A támogatás mértékes: 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.05.31.

A projekt tartalmának bemutatása:

A támogatott projekt keretében három központ kialakítása jön létre:

 

Zöld Élet Bemutató Központ:

A létrejövő bemutató központ otthont ad a fenntarthatóságnak, a tradíciók és az innovációk ötvözésével, ami ebben a központban valósággá, kézzel foghatóvá válik a látogató számára. Az itt létrejövő kültéri és beltéri modell kertek különlegességét a fűszerek, gyógynövények, zöldségek és gyümölcsök termelési megoldásainak és lehetőségeinek bemutatása adja, melyet nem csak megtekinteni lehet, de kipróbálni, és a tudást elsajátítani is. A házban a látogatók kényelmét a helyben megtermelt és előállított termékek széles palettájából összeállított ajándékbolt szolgálja majd.

 

Szakrális Történelmi Emlékhely és Látogatóközpont:

Az épület  funkciója 3 egységből áll:

Első terem: A Jézus életét bemutató kiállítás helyszíne, ahol a golgotáig/passióig vezető életút főbb elemei kerülnek bemutatásra. Jézus ábrázolások, értelmezések, vallásos tematikájú anyagok a különböző történelmi és művészeti korszakokból, nemzetközi kitekintéssel.

Köztes termek: Passió múzeum termei: a stációk jelentésének kifejtése, filmek, zenék, értelmezések, versek, művészeti feldolgozások a nagyvilág jelenlegi és múltbéli passiójátékairól, a római korig visszanyúlóan. Unikális kínálati elemként a program beépülő részévé válik az 1993 óta minden évben pünkösdkor Magyarpolányban megrendezett Passió, mely a Veszprém Megyei Értéktár része, és 2001 óta az Europassió szövetség tagja.

Utolsó terem: Kálvária múzeum: a világ jelenlegi Kálvária építményeinek bemutatása. Hazai, nemzetközi kitekintés, művészettörténeti és építészettörténeti visszatekintés a múlt kálváriáira. A helyi kálvária építésének története.

A méltán híres magyarpolányi kálvária és barokk templom közvetlen szomszédságában megépülő Szakrális Történelmi Emlékhely és Látogatóközpontban a látogató távolabbi utazások nélkül is megismerheti a nagyvilág jelenlegi és múltbeli passió játékait, elmélyülhet a kiállítások tartalmában és feltöltődhet a környezet szakrális kisugárzásával.

 

Lélekzug Tréning Központ:

A Lélekzug Központ fogja össze a három kínálati elemet, kerek egésszé téve a turisztikai attrakciót.

A Magyarpolányba szervezett csoportoknak, egyéni, vagy családos látogatóknak nem egy hagyományos „kiránduló élményben” lesz részük, hanem a szakralitás ősi erejével, a természet megújulási képességével, valamint a lelki úton történő problémafeldolgozás felemelő élményével találkozhatnak itt, és megújult erőforrásokkal, működő megoldási stratégiákkal térhetnek haza, hogy boldogabban, eredményesebben folytathassák életüket.

A Habitus Mentálhigiénés Alapítvány prevenció hangsúlyú, mentális egészségturizmust kialakító mintaprogramja, a családok egészségmagatartásának rövid-, és hosszú távú javítását célozza egy olyan korban, amikor a depresszió előfordulása megelőzi a szív-érrendszeri, és rosszindulatú betegségeket is!

A Lélekzug dinamikus, folyamatosan változó programok, testi és lelki gyakorlatok helyszínévé válik, ahol a gyermekektől, anyukákon, apukákon és a menedzsereken át a nyugdíjasokig mindenki talál számára hasznos programot, legyen szó akár egy, vagy többnapos turnusról.

Programjainkban olyan előadásokkal, műhelyekkel, tréningekkel, és táborokkal várjuk Magyarpolányba a magukért, és családjukért aktívan tenni vágyókat, mely programokban a pihenés mellett önismereti, és életvezetési tudással is felvérteződnek!

A helyi építészeti örökség jegyeit magán viselő épület, és az azt körülvevő tündérkert relaxációs, és meditációs zugainak, belső, és külső tereinek interaktivitása, és a megújuló energiák használata tökéletes összhangot fog képezni a környezettel.

Mindezt úgy, hogy közben a település már meglévő, és a jövőben létrejövő turisztikai szolgáltatói is a rendszer aktív részeseivé válnak pl.: szállást, az étkezést a helyi falusi turizmus szállásadói, vendéglátói adják.

E komplex csomag megfelel a 21. századi turista igényeinek, hiszen a gazdag, és sokszínű élménykínálat bőven átlépi azt az ingerküszöböt, amiért ma egy turista útra kel.

 

A pályázati dokumentáció itt megtekinthető.

A támogatási szerződés itt megtekinthető.

A támogatási szerződés 1. számú módosítása itt megtekinthető.

A támogatási szerződés 2. számú módosítása itt megtekinthető.

A támogatási szerződés 3. számú módosítása itt megtekinthető.

A támogatási szerződés 4. számú módosítása itt megtekinthető.

A támogatási szerződés 5. számú módosítása itt megtekinthető.

 

Szakrális Történelmi Emlékhely és Látogatóközpont átadó ünnepség képei

 

Zöld Élet Bemutató Központ építése