Értékeink

Sváb bál

Első svábbál megtartására Magyarpolányban a rendszerváltást követően került sor a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében, amelyen a városlődi zenekar (Waschludter Dorfmusikanten) játszott. Ezek a bálok általában a nemzetiségi napok keretében kerültek megrendezésre. A 2015-ös évtől kezdve a svábbál rendezése a farsangi időszakra esik….

 

 

 

Babos káposzta

Passió

Kelt rétes

A könnyű, gyorsan elkészíthető és olcsó ételeket kedvelték, így a család heti étrendjébe a kelt rétes is helyet kapott illetve kap ma is. A kelt rétesről írásos emlékek már 1899-ben említést tesznek, mint népi tésztaétel.

Keresztelés után a komaasszony és a bába megvendégelésekor, valamint, népi szokásnak megfelelően böjti napokon fogyasztották.

 

 

 

 

Magyarpolányi Német Nemzetiségi Óvoda és Bölcsőde

„Belőled még minden lehet”- jelenti a senki másra át nem hárítható felelősségünket azért, hogy minden egyes gyermeket lehetőségeihez és képességeihez mérten, maximálisan fejlesszünk és neveljünk.

Óvodai és bölcsődei nevelésünk elképzelhetetlen a családias, szeretetteljes, meleg légkör nélkül, melyben kapcsolatunk a gyermekekkel nem egyike, hanem alapja és háttere pedagógiai munkánknak….

 

 

Magyarpolány (Németpolány)rövid néprajza

Magyarpolányi Római Katolikus Plébánia

Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Lenvirág- Szövőműhely

Semmelkren

Keresztek

Színes kuglóf / Piros kalács

Magyarpolányban ma is előszeretettel készítik a színes kuglófot/piros kalács t és fogyasztják főként azoknál a házaknál ahol ma is betartják a régi étkezési szokásokat.

A Piros kalács elkészítéséhez az alábbi nyersanyagok szükségesek…..

 

 

Borleves

Német Nemzetiségi Nap