TOP-1.4.1 – Óvoda

SAJTÓKÖZLEMÉNY – MINI BÖLCSŐDE LÉTESÜLT MAGYARPOLÁNYBAN

2019. 08. 09.

MAGYARPOLÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

SAJTÓKÖZLEMÉNY
MINI BÖLCSŐDE LÉTESÜLT MAGYARPOLÁNYBAN

Magyarpolány Község Önkormányzata az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozott Terület- és Településfejlesztési Operatív program forrásaiból 50 255 987 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a mini bölcsőde kialakítására. A beruházás befejeződött, a gyerekek már birtokba is vehették az épületet és bölcsőde udvart. Magyarpolány Község Önkormányzata és az óvoda vezetése – látva a helyben felmerült igényeket – úgy döntött, hogy mini bölcsődét létesít a meglévő Hosszú-hegyi Német Nemzetiségi Óvodában. A projekt céljaként azt tűzték ki, hogy az épületen belüli átalakítással egy maximum 8 fő, 0-3 év közötti gyermek elhelyezésére alkalmas épületrész alakuljon ki, a szükséges infrastruktúrával, illetve számukra egy önálló, elkerített udvar is kerüljön kialakításra.

A projekt keretében az elnyert támogatás felhasználásával megvalósulhatott az épület átalakítása: az akadálymentesített főbejárat mellett kialakításra került egy 25 m2 területű bölcsődei gyerekszoba, a hozzá tartozó öltözővel és vizesblokkal, a bölcsődés gyermekek számára elkerítésre került egy udvarrész, ahol egy korszerű, tartós udvari játékot helyeztek el. A fejlesztéssel egyidejűleg az épület többi része is megújult: akadálymentes és normál méretű parkolók létesültek, az épület teljes tetőszerkezetét lecserélték, energetikai
beruházásokkal csökkentették az épület hőigényét, az áramtermelést pedig megújuló energiaforrással üzemelő napelemes rendszer végzi. Számos új eszközzel gazdagodott az intézmény, mind a bölcsődei rész felszerelését, mind pedig a konyhát tekintve.

A projekt eredményeként lehetővé vált, hogy az intézmény 3 év alatti gyerekeket is tudjon fogadni, ezáltal hozzájárulva ahhoz, hogy a szülők könnyebben vissza tudjanak térni a munkába, valamint a gyermekek számára is hamarabb elkezdődhessen a kisgyermekkori nevelés, fejlesztés, szocializálódás.

További információk:
Grőber József polgármester
polgarmester@magyarpolany.hu / magyarpolany.palyazat@gmail.com
Magyarpolány Község Önkormányzata

 

A kedvezményezett neve: MAGYARPOLÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
A projekt címe: Magyarpolányi óvoda fejlesztése és mini bölcsőde kialakítása
A szerződött támogatás összege: 50 255 987 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100 %
A projekt tartalmának bemutatása:

Magyarpolány Község Önkormányzata célul tűzte ki, hogy a meglévő óvoda épületben – a folyamatosan növekvő igényekre alapozva – mini bölcsődét hoz létre.
Az épületben a fejlesztést követően két óvodai foglalkoztató, valamint egy bölcsődei gyerekszoba kerül kialakításra, a kapcsolódó kiszolgáló helyiségekkel együtt.
A megvalósítást követően 8 bölcsődés korú gyermek számára tudjuk biztosítani ez ellátást az intézményben.
A fejlesztés részeként megújuló energiaforrás hasznosításra is sor kerül, ennek részeként napelemes rendszert telepítünk az épületre a villamos energia igény részleges fedezése céljából.
Az építési kivitelezés mellett eszközöket is beszerzünk: új bútorokkal, játékokkal rendezzük be a bölcsődei csoportszobát, udvari játékokat telepítünk, a konyha és a mosoda eszközeit bővítjük, újítjuk meg.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. 08. 15.
A projekt azonosító száma: TOP-1.4.1-16-VE1-2017-00014

 

2018. január – május: építési kivitelezési tervdokumentáció elkészítésére és véglegesítésére került sor, mely alapot jelent a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárásnak. Kiválasztásra és megbízásra került a közbeszerzési eljárás lebonyolításáért felelős szakértő is.

2018. június – augusztus: a kiviteli tervek alapján lefolytattuk a közbeszerzési eljárást, és ennek eredményeként a legkedvezőbb ajánlatot tevő vállalkozással, az Unger Bau Építőipari és Szolgáltató Kft-vel 2018. augusztus 10-én megkötöttük a vállalkozási szerződést. 2018. augusztus 15-én a munkaterület átadására került sor, melyet követően a vállalkozó megkezdte a munkavégzést az óvoda épületén.

2018. szeptember – december: a kivitelezés folyamatos műszaki ellenőri felügyelet és támogatás mellett zajlik. 2018. október 3-án az 50% készültséget elérte a projekt megvalósítása, majd a további kivitelezést követően 2018. november 19-én a műszaki átadás-átvételi eljárás is eredménnyel zárul, az épület használatra alkalmas állapotban az intézmény részére átadásra kerül. Megkezdődnek, és többségében le is zárulnak a projekt eszközbeszerzései: ipari mosogatógép, szeletelőgép, botmixer és szárítógép kerül a konyhába, mosodába, öltözőszekrények, asztalok, székek, laptop beszerzésére kerül sor. Az új csoportokhoz kapcsolódóan bölcsődei-óvodai bútorokat és játékok beszerzése is folyamatosan megtörténik.

2019. januártól: folyamatban van az udvari játék kiválasztása, beszerzése, melynek szállítása és telepítése 2019. nyarán történik meg.