Babos káposzta
  • Az étek neve: Babos káposzta

A szükséges nyersanyag, 4 főre:

0,5 kg savanyú káposzta

0,5 dl tökmag olaj(étolaj is jó)

1 fej vöröshagyma

0,2 kg száraz bab

Babérlevél

Az elkészítés módja, fortélyai, fűszerezés:

E hagyományos népi étel elkészítése roppant egyszerű.

A babot beáztatjuk, lehetőség szerint minimum 5 órát, majd sós, babérleveles vízben puhára főzzük.

1 fej vöröshagymát apró kockákra vágunk és hozzá keverjük a savanyú káposztához.

A babot, ha megfőtt leszűrjük, és szintén hozzá keverjük a káposztához, legvégül meglocsoljuk tökmagolajjal (természetesen, ha nincs, akkor étolajjal helyettesítjük)

Ezt 1 napra a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

  • A tálalás szokásai: Ezt az ételt kenyérrel egytálételként fogyasztották. Magyarpolányban a böjti hagyományokat nagyon betartják a mai napig, ami azt jelenti, hogy a húsvéti böjt hathéttel húsvét előtt kezdődik Húshagyó kedden, és (másnap) Hamvazó szerdától húsvét vasárnapig tart. Ezen időszak alatt nem fogyasztanak húst a helyiek