Német Nemzetiségi Nap

Német Nemzetiségi Nap

 

A sváb kulturális hagyományok, szellemi kulturális kincsek megőrzésének, méltó folytatásának támogatása, valamint a nemzetiségi közösség egészét, vagy jelentős részét érintő, a nyelvi és kulturális identitás szempontjából meghatározó, kulturális program községünkben a nemzetiségi nap. Ez a rendezvény több mint 30 éves múltra tekint vissza.

A nemzetiség nap a Pünkösdi időszakban vagy kora ősszel kerül megrendezésre.  A Pünkösdkor megrendezett program keretein belül az óvodás – és iskoláskorú gyermekek kedvenc helyi nemzetiségi népi játéka a „Pfingstnegl” – a pünkösdi bohóc csúfolása a rendezvény kiemelkedő eseménye.

A nemzetiségi napon a falu lakóit sváb zenés ébresztő hangolja rá a programokra. Kora délután német nyelvű szentmisével folytatódik, majd Marsch kíséretében vonulnak a fellépők és a rendezvény résztvevői a Faluházba. A menetben rendszerint minden korosztály képviselteti magát.

A kulturális műsor megkezdése előtt helyi készítésű kuglófot és borlevest kínálnak az elkészítésük receptjeivel együtt a résztvevőknek.  A rendezvényen rendszeresen képviseltetik magukat a helyi német nemzetiségi óvoda és iskola tanulói (táncok, versek, mondókák), a helyi és a környékbeli sváb dalkörök és a sváb hagyományőrző tánccsoportok, valamint testvértelepüléseinkről / Edelsbach, Zwönitz/ egy – egy kulturális csoport.

A rendezvényt a helyi lakosokon túl, számos meghívott vendég (osztrák és német partnertelepülések képviselői, a szomszédos sváb falvak nemzetiségi vezetői, dalkörei, tánckarai stb.) is megtisztelik jelenlététükkel.

Kulturális rendezvényünk nem csak helyi, hanem megyei szinten is elismert.