Nemzetközi Művésztelep – Magyarpolány

Magyarpolány Önkormányzata a Veszprém Megyei Közgyűlés anyagi támogatásával 2003-ban létrehozta a Magyarpolányi Alkotóházat az addig már tájházként is működő műemlék épületegyüttesben. A régi funkciójú épületek mellett létrehoztak egy műhelyházat egy festő és egy grafikai műhellyel, a régi pajta felépítésével egy pajtagalériát, illetve kerámia és kovácsműhelyt. Az alkotóház kezdetektől fogad művészeti csoportokat, alkotókat. Az Ajkai Grafikai Műhely 2003 óta nyári nemzetközi művésztelepeit is ezen a helyszínen rendezi. Kihasználtságra jellemző, hogy a nyár teljes idején alkotótáborok és művésztelepek helyszíne volt 2013-ig. 2013-tól a művésztelepen az önkormányzat támogatásával nyaranta a grafikai műhely táboroztatott. 2015-ben új elemként jelent meg a fa és bronzöntő szobrászat, elsősorban Diénes Attila Munkácsy Díjas szobrászművész kezdeményezésére. Mindezt, az tette lehetővé, hogy az alkotóház közelében mód nyílt egy bronzöntödében a viaszveszejtéses bronzöntésre. A Magyarpolányi Fa-és Bronzöntő Nemzetközi Szobrász Tábort idén immáron nyolcadik alkalommal szeretnénk megrendezni. A művésztelepek koordinálásában és szervezésében az Ajkai Grafikai Műhely Egyesület munkája meghatározó. A nyári alkotótelepek grafika és szobrászat jellegét tovább is szeretnénk bővíteni.  A közelmúltban felvettük a kapcsolatot a felvidéki, kassai székhelyű Rovás Egyesülettel egy tematikus művésztelepi együttműködés reményében. Idén első alkalommal rendezzük meg a „Rovás Alkotóközösséggel” Nemzetközi festőtáborunkat, amelyben egy hétig Szlovák, Magyar, Horváth és osztrák képzőművészek vesznek részt. 2017-ben rendeztük, az„ Art Pannónia ” című Szlovén, Szlovák, Horvát, Magyar képzőművészekkel nemzetközi kiállításunkat Ajkán azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kapcsolatot létesítsünk a környező országok művészeti csoportjaival. 2019-ben és 2020-ban kiállításokon mutattuk be a művésztelep munkáját Budapesten (MAMÜ Galéria), Kassán, a MA,Jel Figuratif Galériában, Veszprémben (Művészetek Háza, Várgaléria, és 2021-ben Ajkán. Van egy meghívásunk 2022-ben egy Marosvásárhelyen rendezendő kiállításra.

A művésztelepi munka célja: a Magyarországon és Magyarország határán kívül élő magyar grafikusok, festők és szobrászok kapcsolatának erősítése, megismerve egymás munkásságát, a sokszorosító grafikai technikák, festészeti technikák és a viaszveszejtéses bronzöntéssel járó szakmai fogások és ismereteik bővítése a közös együttdolgozás által, valamint új alkotások létrehozása. Továbbá, hogy lehetőséget teremtsen fiatal és idősebb alkotók, valamint technikában jártasok és kevésbé tapasztaltak közötti tapasztalat cserére. Ez azért is fontos, hogy a művésztelep meghívottjai között olyan alkotók is szerepelnek, akiknek nem profilja a bronzöntés, de szeretnék kipróbálni az eljárást, illetve távlati terveik vannak erre vonatkozólag, így az ebben tapasztalt művészektől első kézből tanulhatják meg a technikát. Elismerté váljon szakmai körökben a művésztelep, szívesen jöjjenek ide alkotni.

Hosszú távú céljaink közé tartozik – amennyiben elegendő támogatást kapunk a folyamatos működéshez, hogy ez az Európa Nostra díjas falu nemzetközi elismerést szerezzen és ismertté váljon a művészvilágban, mint művésztelep. Kiemelten fontosnak tartjuk a szimpózium módszer alap-, közép- és felsőoktatásba való bevezetését és alkalmazásának lehetővé tételét a művészképzésben. Ebben már az egyesületünk a művészeti alapképzésben együttműködik a Magyarpolányi Alapfokú Művészeti Iskolával, ahol a sokszorosító grafika készítésének szakmai és technikai lehetőségeit megteremtettük. Nyári telepeinken művészeti egyetemi hallgatókat is szeretnénk fogadni, hogy nyári gyakorlatukat itt teljesíthessék. Fontos célunk, hogy művésztelepünkön legyen arra módszer, hogy hogyan érintsük meg a közönséget, legyenek újabb fiatal tanítványok.