passiotortenet

A Passió története

Magyarpolányban a passiójátszás 1993-ban kezdődött húsvétkor, amikor a magyarországi „Barokk éve” rendezvénysorozatba Magyarpolány is bekapcsolódott. Az első „Magyarpolányi Kálvária-járás és Feltámadás” látványos, nagyszabású passiójáték volt, amely egyesítette magában a barokk-kori iskoladrámák hagyományait, a korábbi népi misztériumjátékok formai megoldásaival. A „Kálvária-járás és Feltámadás” 1993-as és 1995-ös megrendezése a Köllő Miklós vezette Vital Kft. nevéhez kötődik, akik Budapestről szervezték, pályázták a rendezvényt.

A 2001-ig játszott Passiókat alkalmi színésztruppok, majd a Forrás amatőr színpad társulatának tagjai-egy-egy neves színésszel kibővítve (Bánffy György, Törköly Levente) adták elő, Csabai Tibor helyi grafikus díszleteiben, Németh Erzsébet jelmezeivel, Lázár Péter és Pataki András rendezésében. 2000-ben a magyarpolányi passiószervezők meglátogatták a megapassiót, a bajorországi Oberammergauban. Ott született meg az ötlet, hogy bajor mintára olyan Passiót

szervezzenek, amelyet a faluközösség ad elő. Magyarpolány ezzel a kezdeményezéssel belépett a több tucat tagot számláló Europassió Szövetség tagjai közé. Sőt az Európassió Szövetség kongresszusát is Magyarpolányban tartották 2001-ben, Pünkösdkor. Az esemény horderejét átlátva, hivatásos és tapasztalt színházi szakemberek közreműködését tartották szükségesnek. Sebe István, akkori polgármester megkereste Horváth Violát, a Megyei Művelődési Intézet igazgatóját, aki erre a feladatra a veszprémi Petőfi Színház akkori művészeti vezetőjét, Tömöry Péter író-rendezőt ajánlotta, akiről köztudott volt, hogy nem csupán hivatásosokkal, de nem egyszer amatőrökkel is szívesen dolgozik.

A Polányi Passió próbái 2000 februárjában kezdődtek. A falu közössége nagy lelkesedéssel fogadta a kezdeményezést és együtt dolgozott a hivatásos művészekkel a passiójáték alakításában. Jézust Keresztes János színművész alakította.  A Polányi Passió szövege a próbák folyamán alakult. Így jött létre egy lelkes, ügybuzgó alkotóközösség, majd Bakos Árpád, vajdasági zeneszerző megalkotta az előadás sajátosan eredeti zenéjét. Lőrincz Melinda erdélyi jelmeztervező felfrissítette és újratervezte a jelmezeket.  Az első előadásokon a Padragkúti Bányász Férfikórus is közreműködött Dr Lukács Andrásné vezetésével, ő tanította be a helyi nemzetiségi kórusnak a dalokat. Szalóky B. Dániel rendező szervezte, az időközben többszörösére duzzadt szereplőgárdát.

Az elmúlt évek alatt számos változás történt a rendezésben és a szereplők között egyaránt, sőt a szervezésre is többféle szervezet alakult. Volt olyan Pünkösd is, amikor a passió elmaradt, aztán kisebb- nagyobb viták után a passió 2015-ben Magyarpolányi Passió néven, teljesen új köntösben lépett ismét a közönség elé. A darabot Pataki András, a Soproni Petőfi Színház rendezője gondolta újra, a zenét a Ghymes együttes billentyűse, Szarka Gyula írta meg. A darabban most az ajkai Pedagógus Női Kar mellett a helyi nemzetiségi énekkar szerepel, Grőberné Adorján Renáta vezetésével. A szerelőgárdában a falu apraja-nagyja, összesen 120 szereplő vesz részt. A legifjabb közülük tavaly mindössze négy esztendős volt, a legidősebb a 80-as éveiben járt.

Számos országos média népszerűsíti falunk legnagyobb attrakcióját. Emiatt mára nemcsak a környékbeli településeken élők kíváncsiak a Passióra, hanem az ország távolabbi pontjairól, sőt külföldről is ellátogatnak Magyarpolányba, hogy részesei lehessenek e különleges, szívet melengető előadásnak.