Semmelkreen

A semmelkreen receptjét elődeink hozták magukkal és a közel három évszázad alatt saját és változó ízlésvilágukhoz formálták. Az eredi receptúrát megtalálhatjuk az osztrák konyhaművészet remekei között. A semmelkreent főtt marhahúshoz esetleg marhafarktőhöz adták köretként és ízesítésül tormát reszeltek rá. A felsoroltakból a zsemle elkészítése maradt meg az eredeti receptből a marhahúst a levesben főtt tyúkhús, míg a tormát a fokhagyma váltotta fel. Ennyi bevezető után rátérek a magyarpolányi semmelkreen elkészítési módjára ahogyan azt édesanyámtól tanultam. Zárójelben jegyzem meg, hogy a falunkban egyéni ízlés szerint a fokhagyma és a piros őröltpaprika mennyisége változhat. Ez az étel a sváb lakodalmak elengedhetetlen kelléke volt, amikor még a helyi asszonyok egy szakácsnő irányításával állították össze, készítették el és szolgálták fel a lakodalmi menüt.

Hozzávalók 4 személy részére:

  • 5 zsemle lehetőleg tömörebb állagú mert a „felfújt” zsemle a levessel való felengedés során összeeshet.
  • 50 g őrölt paprika
  • 50 g fokhagyma gerezd
  • ½ liter tyúkhúsleves
  • 50 g liba vagy kacsazsír

Elkészítés: A zsemléket felkockázzuk kb. 1 cm-es kockákat készítünk. Tepsibe rakjuk és a sütőben 50-60 fokon kiszárítjuk. A fokhagymát a zsíron megpároljuk vigyázva, nehogy megpörkölődjön. Hozzáadjuk a csapott teáskanál őrölt paprikát, elkeverés után azonnal felengedjük a leves lévével. Ezután jön a legkényesebb művelet, a kiszárított zsemléket egy nagyobb fémtálba rakjuk, rálocsoljuk az imént készített paprikás fokhagymás levet úgy, hogy a zsemlekocka éppen annyit vegyen fel, hogy el se ázzon de kemény se maradjon. A tálban lévő zsemléket keverés nélkül átforgatjuk és ismét meglocsoljuk mindaddig, míg az összes zsemlekocka „megszívta” magát, de gurulós maradt. Ha az alaplé esetleg elfogyna, levessel pótolható. A művelet után a tálat lefedve 10 percre 80-90 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, hogy minden zsemlekocka kellően át dunsztolódjék.

A Semmelkreen, nem csomagolják ,tányéron tálalják fel adagokban a levesben főtt hús mellé.