Színes kuglóf/ Piros kalács

 A piros kalácsot húsvétkor és karácsonykor is készítették ekkor az ünnepi ebéd része volt.

Keresztelés után a komaasszony és a bába megvendégelésekor, valamint, népi szokásnak megfelelően böjti napokon fogyasztották.

Magyarpolányban a böjti időszak Hamvazószerdától Húsvétig tartott, ekkor egyáltalán nem fogyasztottak húst.

Ilyenkor zsír helyett tökmagolajat használtak. Böjti ételek például: bableves, borleves, sült tojás, olajos káposzta, babos káposzta, üres bukta, kuglóf, kalács, kelt rétes, aszalt szilva.

Magyarpolányban ma is előszeretettel készítik a színes kuglófot/piros kalács t és fogyasztják főként azoknál a házaknál ahol ma is betartják a régi étkezési szokásokat.

1 db 1600-1800 g -os  Piros kuglóf elkészítéséhez az alábbi nyersanyagok szükségesek:

1 kg liszt

0,2 kg vaj

0,2 kg porcukor

0.6 l tej

0.06 kg élesztő

8 tojás sárgája

0,01 kg só

2 cs vaníliás cukor

0.05 kg kakaópor

0.05 kg mazsola

Citrom reszelt héja és leve

100 g Meggy lé 

 

A piros kalács készítéséhez, már előző nap elő kell készíteni minden alapanyagot a konyhában, hogy ne hideg alapanyagokkal dolgozzunk. 0,25 l tejből az összes élesztőből és 0,4 kg lisztből elő tésztát (kovászt) készítünk ezt 1 órát hagyjuk érni.

Eközben a vajat a porcukorral kihabosítjuk, egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, sót . 

Ehhez hozzákeverjük az érett kovászt, a maradék lisztet és addig dagasztjuk míg sima nem lesz és el nem válik az edény falától.

Az elkészült tésztát 3 felé osztjuk az egyikhez hozzádagasztunk 0,1 l tejjel kikevert kakaóport a másikhoz a piros szín eléréséhez meggy levet.

A cipókat 30 percig letakarva hagyjuk pihenni, majd ismételten átgyúrjuk mindegyiket. Lágy tésztánk van ezért szükséges többször átgyúrni, mert így a kialakult sikérvázzal keményedik a tésztánk.Ezután a cipókat lappá nyújtjuk  és egymásra helyezve, mazsolával megszórva felcsavarjuk vagy  a három külön álló szálat összetekerjük,és a kivajazott cserép kuglófformába helyezzük.

A formában 50 percig kelesztjük.

170-180 C sütőben 45-50 percig sütjük

Ha kisült kihűtjük és kiborítjuk a formából

A kuglófot cikkekre vágva szokták kínálni.

A piros kuglófhoz használt színezőt, Daragó Miklósné helyi hagyományokat őrző kistermelő elmondása alapján a Húsvéti vásárban, pirosra festett tükrös mézeskalács szívekről kapták .A felületük pirosra volt festve, a kuglóf készítéséhez ezt a festéket leszedték a mézeskalács felületéről és beáztatták, így kaptak piros színű festéket. Ha ünnepi alkalomra készítették akkor piros szállal kuglóf formába helyezve készült. A három különböző színű tésztát lappá nyújtották és egymásra helyezték, majd megszórták áztatott mazsolával és feltekerték csiga vonalba A minden napokban pedig két színből kakaós és világos kalács tésztát egymásra helyezve és felcsavarva , téglalap alakú sütőformában sütötték.